zondag 19 juni 2016

Tien leuke dingen om te doen tijdens je vakantie in Kroatië


Alweer vijf jaar geleden ging ik voor het eerst op vakantie naar Kroatië. Al jaren gingen we met het gezin kamperen in Frankrijk, tot ik een keer ergens anders heen wilde. Van een vriendin hoorde ik dat Kroatië erg leuk moest zijn en toen zelfs mijn biologie leraar mijn ouders opbelde om dit te beamen, toen zijn we toch eens op onderzoek uitgegaan. En zo zaten we, vijf jaar geleden, twee weken lang aan de kust van Istrië. Istrië is het meest toeristische deel van Kroatië, dit ligt in het noord-westen. Inmiddels ben ik er al drie keer geweest en heeft Kroatië mijn hart gestolen.
Ik deel tien dingen met je die erg leuk zijn om te doen als je aan de kust van Kroatië op vakantie bent (of ergens anders aan de kust). Op de banaan

Dat kan toch niet missen tijdens een vakantie aan zee? Wij gaan ieder jaar weer met het hele gezin op de banaan (je weet wel, zo'n geel ding achter een jetski aan). Zo tof als je er dan af valt en gewoon midden in de zee ligt, met alleen maar heel veel water om je heen. Ik heb ook een keer een tochtje gemaakt in zo'n band, maar dat vond ik een minder groot succes. Ik kreeg constant water in mijn ogen waardoor ik niks zag en aan het eind waren mijn ellebogen helemaal open gegaan doordat het zo schuurde. Maar de banaan.. die blijft leuk! 


Jetski huren

Achter de jetski aan is natuurlijk al leuk, maar zelf op de jetski is nog veel leuker! Het laatste jaar hebben mijn vriend, mijn broertjes en ik een jetski gehuurd. Een duur grapje, maar wel echt het geld waard! Wat een ervaring. We gingen tachtig kilometer per uur, en geloof me.. dat is echt heel snel!Uiteten gaan

Maar dat kan toch overal? Klopt. Maar in Kroatië is het uiteten gaan wel super goedkoop. Zo namen mijn vriend en ik ons hele gezin mee uit eten (totaal zes personen) voor ongeveer negentig euro. Iedereen had drie gangen genomen en nog drinken erbij. Geen geld toch? Ik vind het vooral lekker om Italiaans te eten in Kroatië. Wat ook leuk is: je krijgt na het eten een shotje Kruscovac, dat is een perenlikeur. Erg lekker!

Een marktje bezoeken

Altijd is er wel ergens een marktje te vinden. Vaak standaard, kleinschalige marktjes die dan één keer per week zich uitbreiden met een rommelmarkt of iets dergelijks. Ik vind het in het buitenland altijd leuk om dit soort marktjes te bezoeken en van die typisch toeristische dingen te bekijken (en te kopen).

Scooters huren 

Afgelopen jaar hebben mijn vriend en ik twee scooters gehuurd. Ik moest er even aan wennen, ik had namelijk nog nooit scooter gereden. Toen ik het eenmaal onder de knie had kon ik er echt van genieten! Normaal gesproken gaan we overal met de auto heen, maar dit is toch een heel andere ervaring. Je kunt lekker van stadje naar stadje rijden, met de wind in je haren, af en toe even een terrasje pakken of afkoelen in de zee en wij zijn ook nog een stukje over de heuvels gereden waar we prachtig uitzicht hadden.
Een bootje huren

Dat blijf ik ook altijd leuk vinden. Lekker dobberen op het water, aan leggen waar je maar wilt, even een frisse duik nemen en weer verder varen. Je kunt rustig om je heen kijken en ondertussen word je ook nog eens mooi bruin! Afgelopen jaar zijn wij het Lim Fjord (zie hierboven op de foto) in gevaren. Dat zie je dan weer van een heel andere kant als vanaf de weg.

Een dagje weg met het piratenschip

..of met een ander soort schip, als het maar groot is ;) Het eerste jaar dat wij naar Kroatië gingen hebben we een dagje weg geboekt met een piratenschip. Deze zie je hieronder op de foto. Dat is toch weer een andere ervaring dan wanneer je zelf een bootje huurt. Wij zijn met deze piratenboot naar de stad Rovinj geweest, waar we even vrije tijd hadden en we zijn ook het Lim Fjord in geweest. Een leuke ervaring als je eens op een niet-standaard manier de kust wilt verkennen.

Met de watertaxi naar huis

Ja, daar sta je dan 's avonds laat in Porec en de boot naar de camping gaat pas over een uur.. We deden eens gek en gingen met de watertaxi. Een tikkeltje duurder, maar zo veel leuker. De taxi vloog gewoon over het water en omdat het al laat was konden we mooi alle lichtjes zien.

Waterfietsen

Deze activiteit is niet alleen leuk met kleine kinderen hoor. Ook ik vind dit nog steeds heel erg leuk. Eigenlijk weer om dezelfde redenen als het huren van een bootje: je kunt lekker dobberen, zwemmen, snorkelen, van het uitzicht genieten, de zon aanbidden.. Gewoon die vrijheid vind ik heerlijk! En, eerlijk is eerlijk, ik vind de glijbaan ook héél erg leuk.

Snorkelen

Last but definitely not least! Als je naar de kust van Kroatië gaat moet je gewoon een duikbril en snorkel kopen en gaan snorkelen. Je kunt natuurlijk ook professioneel gaan snorkelen, maar op eigen houtje wil het ook prima. Het is prachtig om te zien wat er allemaal rondzwemt in de zee. Grote en kleine vissen, krabben, kreeftjes, zeeëgels.. Ik vind het ook heel rust gevend om met je hoofd in het water te liggen, wat een stilte. Een heel simpele bezigheid, vergeleken met de anderen, maar dit is denk ik wel mijn favoriet!
Ben jij wel eens in Kroatië geweest? En heb je één van deze dingen wel eens gedaan?

5 opmerkingen:

 1. ja inderdaad hele leuke dingen!
  Ik wil echt nog eens een scooter huren ergens en gaan toeren,
  ook lijkt het me tof om op een jetski te gaan.
  heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Shit man, ik wil ook met het piratenschip. Toch maar een keer naar Kroatie!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuke post! Ik ben wel in Kroatië geweest, maar helaas alleen in Zagreb (niet echt mijn stad) en bij de meren van Plitvice (overweldigend mooi). De kust staat nog heel hoog op mijn lijstje!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De Plitvice meren vond ik ook prachtig! Maar de kust is ook zeker een aanrader :)

   Verwijderen