zondag 29 mei 2016

Wat te doen na het afstuderen?
Een vraag waar ik me momenteel erg mee bezig houd.. Want: deze week lever ik al mijn onderzoeksartikel in en over drie weken heb ik mijn eindgesprek. Als alles goed verloopt, ben ik binnen een maand helemaal klaar met mijn opleiding SPH en mag ik in juli mijn diploma ophalen!

Ik ben ontzettend blij dat ik straks (hopelijk) mijn diploma heb. Daar heb ik toch vier jaar mijn stinkende best voor gedaan. Maar gek is het ook wel. Mijn hele leven lang draaiden mijn weken, maanden en jaren om school. Natuurlijk deed ik ook andere dingen, maar school nam toch het grootste gedeelte van mijn tijd in. Als je dan eindelijk je diploma hebt, is die houvast er niet meer. De wereld ligt helemaal voor je open, en dat is super fijn.. maar ook dood eng! Dan begint het 'echte' leven.

Veel klasgenoten kunnen niet wachten tot ze aan het werk kunnen, een kleiner groepje bereid zich voor op een vervolgstudie en nog een aantal mensen verheugen zich op een mooie reis die ze willen maken. En ik? Ik weet het gewoon niet.. Ik weet niet wat voor werk ik het liefst zou doen, ik weet dat ik een vervolgstudie wil doen maar ik weet nog niet welke, ik zou heel graag willen reizen maar dat durf ik niet goed alleen..

En dan?! Ik zet een paar dingen op een rijtje die ik zou willen doen na mijn afstuderen.

Reizen

Al zo lang als ik me kan herinneren vind ik het geweldig om op reis te gaan. Ik wil de wereld zien! En welke periode is daar nou beter geschikt voor dan na het behalen van je diploma?! Waarschijnlijk heb je nog geen vaste baan en misschien woon je, zoals ik, nog wel lekker thuis. Alle vrijheid om een tijdje op reis te gaan dus. Een jaar backpacken vind ik super tof, maar is niet zo voor mij weggelegd. Wel zou ik graag een paar weken op reis willen. Rondtrekken door Australië of Zuid-Afrika bijvoorbeeld.

Een vervolgstudie doen 

Ik heb het gevoel dat ik nog niet ben uitgeleerd. Ik heb straks dan wel mijn diploma, maar ik voel sterk dat ik nog meer wil leren en nog meer wil weten over de doelgroepen. Een hele studie zou ik niet snel meer gaan doen, maar een master of een post-HBO studie lijkt me wel wat. Toegepaste psychologie spreekt me erg aan en een verdieping in de kinder- en jeugdpsychologie lijkt me ook erg interessant.

Vrijwilligerswerk 

Het lijkt mij mooi om in het buitenland te werken met arme kinderen. Dat zou passend zijn bij mijn opleiding en ik heb ook nog eens een mooie reiservaring. Vrijwilligerswerk doen met dieren lijkt me ook wel heel bijzonder. Maar vrijwilligerswerk kun je natuurlijk ook gewoon in Nederland zelf doen. Staat ook goed op je CV!Een taalcursus volgen 

Voor mijn HAVO examen engels ben ik maar net geslaagd.. en eigenlijk vind ik het best wel erg dat ik zo slecht engels kan praten. Daarom lijkt het mij nuttig om een taalcursus te gaan volgen. Ook al hoef ik mijn engelse taal vaardigheden bijna niet te gebruiken, voor mij zelf vind ik het wel belangrijk dat ik het kan. Een taalcursus voor frans of spaans lijkt me ook super tof! Maar eerst maar eens beginnen met engels denk ik.. En waar kun je dit nu beter doen dan in Engeland zelf? Er zijn genoeg mogelijkheden namelijk om in het buitenland een taalcursus te volgen. Dat lijkt me ook wel leuk voor twee of drie weken..

Stage lopen

Wanneer je, net zoals ik, nog niet goed weet wat je wilt doen na je studie, zou je ook een bedrijf kunnen opzoeken om stage te lopen. Dit staat ook goed op je CV (want: werkervaring) en zo kun je zelf ondervinden of het werk iets voor je is. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit voorheen nog niet kende. Ik vraag me daarbij ook af of hier veel mogelijkheden voor zijn, omdat ik zelf vaak alleen maar vacatures voor studerende stagiaires voorbij zie komen. Maar als het vinden van een baan nog niet lukt, is dit misschien een goede optie.


Op vakantie gaan

Dit ga ik in ieder geval doen. Wel pas in oktober, maar dat geeft niet. Als je echt nog niet weet wat je doen wilt, is op vakantie gaan naar mijn idee heel fijn. Je kunt je hoofd leeg maken, relaxen en genieten. Je hoeft je even geen zorgen te maken. En misschien kun je bij thuiskomst dingen beter op een rijtje zetten.

Ik ben benieuwd: wat zijn jullie gaan doen/zouden jullie willen doen na het behalen van je diploma?


Liefs,
Kim

2 opmerkingen:

  1. Wat een optie's, ik zelf moet nog 2 jaar. En wil daarna een reis maken of gaan werken!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja hè! Fijn, maar het maakt de keuze ook erg lastig. Fijn dat jij al aardig weet wat je wilt :)

      Verwijderen